Chlorella

 

 

Chlorella is een groene micro-zoetwateralg en een bijzonder complete voedingsbron voor de mens.  In Japan en China vaak gebruikt, bij ons wordt het stilaan bekend  Het wordt tegenwoordig in talrijke wetenschappelijke projecten bestudeerd.  

In zoete en zoute wateren op deze planeet leven ongeveer 23.000 soorten algen, waarvan de meeste al bestaan sinds miljarden jaren.  Algen hebben geen wortels, bladeren, bloemen, zaden.  Het zijn eencellige organismen van een duizendeste van een millimeter groot, hoewel er ook reuzealgen zijn die onderwater bossen vormen. 

Chlorella is een zoetwateralg die zich uiterst goed leent om te kweken door zijn uitzonderlijke vermenigvuldigingssnelheid.  Bij de kweek worden geen pesticiden en chemische meststoffen gebruikt.

Chlorella behoort net zoals mensen en dieren tot de eukaryote organismen omdat hun genetisch materiaal zich in de kern van de cellen bevindt.  Chlorella is een zoetwateralg en beschikt over chloroplasten, die in staat zijn tot fotosynthese. Er bestaan een tiental variëteiten van chlorella.

Een andere bekende “green food” is spirulina, dat een prokaryoot organisme is, net zoals veel bacteriën en virussen, omdat de cellen geen kern hebben en geen cellulaire organen.  Spirulina is een cyanobacterie en een meercellig organisme en bezit de mogelijkheid tot fotosynthese, maar is geen alg of plant, en groeit in zout water.

 

Inhoudsstoffen:

 

Chlorella bevat alle vitamines behalve vitamine D.  Bevat meer vitamine B12 dan orgaanvlees, en veel bètacaroteen.  Bevat erg veel mineralen en talrijke bio-actieve stoffen.  Ook bevat één soeplepel chlorella 3 maal zoveel ijzer als de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid.

We bekijken eens de samenstelling per 100g chlorella:

Ijzer                225mg

Calcium          341mg

Kalium            885mg

Magnesium     373mg

Zink                4,1mg

Mangaan         5,7mg

Selenium         7 microgram

Jodium                        0.5 mg

Betacaroteen   8608mg

Caroteen         124mg

Vitamine B1   1.9mg

B2                   4.6mg

B3                   20mg

B6                   1.4mg

B12                 0.6mg

Foliumzuur     1.2mg

C                     59mg

E                     5.7mg

Chlorofyl        3.6g

Xantofyl         425mg

Inositol           89mg

Nucleïnezuren 30%

 

In een tijd waarin mensen zoveel gemaksvoedsel gebruiken, verschraald en geraffineerd, gezouten, gesuikerd, gebakken, gekookt, vervuild door pesticiden en ander landbouwgif, calorierijk, ontdaan van alle leven, kan chlorella een bijzonder waardevolle aanvulling betekenen.  Uiteraard mag het gebruik van chlorella niet gezien worden als een excuus om alle fouten en tekortkomingen in de voeding en de levenswijze “goed te maken”...

Het bevat 60% eiwit, dat is het hoogste eiwitgehalte van elk voedsel en dit eiwit bevat alles essentiële aminozuren.  Het bevat ook de grootste hoeveelheid omega-3-vetzuren en chlorofyl van alle zoet- en zoutwateralgen; deze helpen de “slechte cholesterol” te verlagen.

Onderscheidt zich door zijn grote hoeveelheid volwaardig eiwit, natuurlijke DNA/RNA, dat helpt het verouderingsproces te vertragen, chlorofyl en chlorella groei factor. 

 

Chlorella bevat de hoogste hoeveelheid chlorofyl van alle gekende planten:

“In de chloroplast van chlorella absorbeert de chlorofyl het licht van de zon.  Zoals een zonnecel trekt het lichtpartikels aan die rijk zijn aan energie en absorbeert het die.  Chlorofyl absorbeert enkel rood en blauw van het lichtspectrum, deze bereiken zelfs in bewolkt weer de aarde, en reflecteert het de kleur groen.  Tegelijkertijd beschermt het de plantencellen tegen ultraviolette stralen, koelt het de cellen af en weerhoudt het de cel van uitdroging.  Door zonlicht op deze wijze te gebruiken stimuleert cholrofyl boven alles de productie van voedingsstoffen in de plant.” (Liebke, p.16)

We gaan even in op de vele gunstige eigenschappen van chlorofyl:

(Liebke, p.17)

Reinigt verder ook de darmen en het bloed, versterkt de wand van maag en darmen, heeft een antibacteriële en antischimmel werking, wordt gebruikt bij de opbouw van hemoporfyrine dat de ijzeropname in het bloed stimuleert, nuttig bij ontstekingen, toxemie, bloedarmoede, artritis, iliocaecale klepproblemen.

 

De groei factor komt alleen in chlorella voor en bestaat uit verschillende waardevolle substanties. o.a. nucleïnezuren, nuttig voor de opbouw en instandhouding van verschillende  cellen, voor de energie, de uithouding en het recuperatievermogen:

 

Het sporopollenine is het actieve ontgiftende element van chlorella, dat in staat is om toxines onomkeerbaar te binden.

Chlorelline is een natuurlijk antibioticum met bijzondere aanvallende capaciteiten tegen pathogene bacteriën terwijl de gunstige bacteriën niet worden aangetast.

Xantofyl is een geel pigment, dat het oog helpt beschermen tegen fel licht.  De gele vlek in  het oog wordt de macula genoemd dat het punt bevat waar de visuele scherpte het hoogst is.  Het xantofylgehalte in het oog daalt met het ouder worden.  Xantofyl vindt men ook in fruit en groente.

Chlorella kan beschouwd worden als een vorm van rauwkost, want de algen worden niet verhit, alleen gedroogd bij lage temperatuur en vermalen tot poeder.  Ze zijn de facto van biologische kwaliteit want er worden geen landbouwvergiffen of chemische meststoffen gebruikt.

Het celmembraan van chlorella bstaat uit drie lagen en is extreem stabiel.  Door een speciaal procédé wordt de voor de mens onverteerbare celwand gebroken zodat de voedingsstoffen voor de mens beschikbaar worden.

 

 

Gunstige eigenschappen in het algemeen:

 

Gebruik 

Chlorella heeft het voordeel t.o.v. spirulina dat het heel weinig jodium bevat, zodat het gebruik van een grote hoeveelheid niet leidt tot stofwisselingsklachten.

De ontlasting kan een groene kleur krijgen, d.w.z. dat er overtollig chlorofyl wordt uitgescheiden; dit is een normale reactie. 

In het begin is het mogelijk dat er een zekere winderigheid of opgeblazenheid optreedt, dit verdwijnt nadat de darmflora zich heeft aangepast.

Er zijn geen tegenindicaties gekend voor chlorella.  Theoretisch kan een allergie voorkomen tegen bepaalde bestanddelen van chlorella, maar dr. Liebke vermeldt in zijn boek dat hij nog nooit een geval van allergie heeft meegemaakt terwijl hij dagelijks chlorella aanraadt.

Begin met een kleine hoeveelheid chlorella opklimmend tot de normale hoeveelheid van één koffielepel per dag als onderhoudsdosis of zelfs 3 koffielepels per dag als therapeutische dosis.

 

Vormen:

 

Enig speurwerk heeft opgeleverd dat de chlorella van Groene Dag Flobecq (met verzendingsdienst) de goedkoopste is, met uitstekende kwaliteit.  In Nederland kan men terecht bij www.fonteine.com

 

 

Geraadpleegde literatuur:

 

Groene Dag, Chlorella, Groene Dag/Infonat, Ninove, s.a.

Liebke, F., Algen, Grafe und Unzer Verlag, München, 2001

Mathijssen E., Chlorella, PubliScreen, Winshoten, 2002 (ISBN 908045236x)

Sharon, M., Alles wat je moet weten over voeding en gezondheid, Zuidnederlandse Uitgeverij, Aartselaar, 2001

 

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.